Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ WEBEX


Διαδικασία αρχικής εγγραφής εκπαιδευτικών και χρήσης τηςυπηρεσίας τηλεδιάσκεψης με την πλατφόρμα Cisco WebEx μεπιστοποίηση από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Οδηγίες εγκατάστασης του webex για τον εκπαιδευτικό

Οδηγίες χρήσης webex για τον εκπαιδευτικό

Οδηγίες χρήσης webex σε κινητές συσκευές (Τηλέφωνα ή Tablet)

Εγγραφή στην Τηλεδιάσκεψη webex meetings και εγκατάσταση της εφαρμογής

Εγκατάσταση και χρήση της εφαρμογής Cisco Webex Meetings σε κινητές συσκευές 

Οδηγίες  στοσεμιναρίων με το  webex Enents

Οδηγίες συμμετοχής σε ιστοσεμινάρια (Cisco Webex Events)

Οδηγίες δημιουργίας ιστοσεμιναρίων (Cisco Webex Meetings)

Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις FAQ (Cisco Webex Events)

Διαγραφή παλιού λογαριασμού xxxwebex@sch.gr

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Εγκύκλιος 15/9 202 121802/ΓΔ4: Οδηγίες προς Διευθυντές και Εκπαιδευτικούς Πρωτ/θμιας και Δευτερ/θμιας Εκπαίδευσης για τη σύγχρονη εξ' αποστάσεως εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2020-21.

Απεικόνιση Ρυθμίσεων ήχου

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ-Β1-H/Y


 

b1_info_certification.pdf

b1_info_certification (1).pdf

kepis_manual_ekpaideutikoi_aitiseis.pdf

ΑΙΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ P_A1_11678.pdf

trainees_certB1_guide_2020925.pdf

Test Φυσικές επιστήμες-τεχνολογία-φυσική αγωγή-υγεία deigma_B1.2.pdf

Τεστ Α΄θμια deigma_B1.4.pdf

τεστ μαθηματικά-πληροφορική-διοίκηση οικονομία deigma_B1.3.pdf

τεστ καλλιτεχνικά deigma_B1.1.pdf

http://users.sch.gr/npapadim/b-epipedo/new/Test_aksiologisisN.htm

http://users.sch.gr/npapadim/b-epipedo/new/Test_aksiologisisN2.htm

http://users.sch.gr/npapadim/b-epipedo/new/Test_aksiologisisN3.htm

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 




ΕΞΕ - 142994 - 2020 - ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ `ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ-ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ` BRITISH COUNCIL.pdf

Διεθνής Διαγωνισμός "Πολύγλωσσο Kamishibaï" για το έτος 2020-2021 και κατάρτιση των εκπαιδευτικών για συμμετοχή στον Διεθνή Διαγωνισμό

Αφίσα 1821.pdf

ΕΞΕ - 143199 - 2020 - 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους για μαθητές τριες Β' και Γ' τάξεων Γυμνασίου με θέμα  «Δ - Έκδοση 1.pdf

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ- PATH-1.pdf

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΙΔΡΥΣΗ ΤΑΞΕΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ





2020. Οδηγίες για_Ίδρυση-Λειτουργία Τ.Υ.pdf
 


ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2020-21



ΣΔΕΥ-ΕΔΥ-ΚΥΑ 27-10-2021

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4547 Αρ. Φύλλου 102 12 Ιουνίου 2018

«Λειτουργία των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας κατά το σχολικό έτος 2020-21»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ EΔΕΑΥ .docx

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΕΑΥ ΣΕ ΣΕΕ.doc

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ.pdf

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.pdf

ΕΙΣΗΓΗΣΗ EΔΕΑΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ.doc

ΣΕΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

ΕΝΤΥΠΑ ΚΕΔΑΣΥ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

ΓΙΩΤΑ ΓΟΥΒΕΛΗ-ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΓΚΟ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ






Το νέο βιβλίο της Μεσολογγίτισας συγγραφέως Γιώτας Γουβέλη κυκλοφόρησε με τίτλο 
"Για ένα ταγκό στη Σμύρνη". Μια γεύση από το βιβλίο καθώς και για γενικότερα θέματα παίρνουμε από τη συνέντευξη που έδωσε η ίδια στο ψηφιακό περιοδικό fractal 


Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ




Οι μαθητές της Γ΄τάξης  του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου δώρισαν το ποσό που είχαν συγκεντρώσει σαν προκαταβολή για την πραγματοποίηση της εκδρομής τους στο σχολείο προκειμένου να ενισχύσει τον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό. Για το σκοπό αυτό αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε το Δ/ντη του σχολείου Ηλία Γουβέλη στο γραφείο του και του πρόσφερε το ποσό των 450 ευρώ εκφράζοντας την επιθυμία τα χρήματα να διατεθούν για την αγορά βιντεοπροβολέα. Οι μαθητές με αυτή τους την ενέργεια απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν και ως δάσκαλοι διδάσκοντας ήθος,  ανοιχτό μυαλό και ανιδιοτέλεια, Η πράξη τους μας γεμίζει περηφάνια και δείχνει ότι εμείς οι μεγάλοι μπορούμε να αντλήσουμε από τον κόσμο των παιδιών στάσεις και τρόπους που ίσως έχουμε ξεχάσει.

Σύλλογος Διδασκόντων 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου




Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αγαπητοί γονείς
Έχει περάσει η πρώτη εβδομάδα από την επανέναρξη του σχολείου και θα ήθελα να σας μεταφέρω το κλίμα  και την εμπειρία των διδασκόντων και της διεύθυνσης από αυτή.



  • Το σχολείο λειτουργεί υποδειγματικά όσον αφορά τις συνθήκες της διεξαγωγής του μαθήματος.
  • Ο περιορισμένος αριθμός μαθητών λόγω διάσπασης των τμημάτων είναι ευνόητο ότι κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία πιο άμεση και ως εκ΄τούτου πιο ενδιαφέρουσα και αποδοτική.
  • Το σχολείο έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής στο μέγιστο βαθμό.
  • Οι κανόνες τηρούνται από όλους η δε καθαριότητα είναι συνεχής και γίνεται με σχολαστικότητα.
  • Παρ' όλα αυτά διαπιστώνεται μια διαρκώς αυξανόμενη τάση αποχής των μαθητών από τα σχολικά δρώμενα.

Το Υπουργείο Παιδείας με την με αριθμό 52826/Δ2 υπουργική απόφαση δίνει το δικαίωμα στο μαθητή να μην προσέρχεται στο σχολείο αφού οι απουσίες δεν λαμβάνονται υπόψιν για το χαρακτηρισμό της φοίτησης. Για να αποκτήσει ο μαθητής το δικαίωμα αυτό αρκεί η προσκόμιση απλά και  μόνο μιας Υπεύθυνης Δήλωσης από τον κηδεμόνα του  χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση.  Το υπουργείο λοιπόν έτσι έπραξε και για αυτές του τις επιλογές πρέπει να κρίνεται όπως όλα και όλοι κρίνονται στη συνείδηση των πολιτών. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και η έννοια σχολείο. Υπάρχει αν θέλετε η έννοια δημόσιο σχολείο. Αυτή την έννοια οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι. Το σίγουρο είναι ότι δεν την υπηρετούμε σωστά ενισχύοντας στο μυαλό των παιδιών την αντίληψη που λέει ότι η παρουσία στο σχολείο είναι μια αλλά καρτ διαδικασία. Ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι και πρέπει να είναι το σχολείο.  Όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε στα βασικά πριν είναι αργά.
 Προσωπικά ως δημόσιος λειτουργός έχω τοποθετηθεί για την περίοδο που διανύουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εκπαιδευτικά sites, τοπικός τύπος) με την υπογραφή μου και την ιδιότητά μου με μόνο ελεγκτή τη συνείδησή μου.
Με συγχωρείτε αν σας κούρασα αλλά θεωρώ ότι το κτίσιμο ενός υγιούς, παραγωγικού και λειτουργικού δημόσιου σχολείου είναι υπόθεση όλων μας και ελπίδα για το μέλλον.
Συνεχίζω με ορισμένα πρακτικά ζητήματα:

  • Όσοι από εσάς  δεν έχουν φροντίσει να προσκομίσουν Υπεύθυνες Δηλώσεις και τα παιδιά τους απουσιάζουν να το πράξουν άμεσα γιατί οι απουσίες μπαίνουν κανονικά. 
  • Οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου εκ' των οποίων  μεγάλος αριθμός δεν προσέρχεται στο σχολείο (ελπίζω για υπαρκτούς σοβαρούς λόγους και όχι από μόδα) πρέπει να φροντίσουν να προσκομίσουν τις απαραίτητες για το απολυτήριο φωτογραφίες.
  • Είναι προτιμότερο για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας οι μαθητές να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τις βρύσες. Με δεδομένο ότι το κυλικείο είναι κλειστό καλό είναι οι μαθητές να έχουν μαζί τους μπουκάλια με νερό ή και πρωινό.
  • Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για το καθεστώς των πρότυπων-πειραματικών σχολείων μπορούν να ενημερωθούν πατώντας το σύνδεσμο.
  • Η ενισχυτική διδασκαλία συνεχίζεται κανονικά. Αποτελεί δικαίωμα για το μαθητή και βοήθεια γι' αυτόν.
  • Τέλος σας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι για πρακτικούς λόγους είναι δύσκολο να στέλνω 260 e-mails. για κάθε νέα πληροφορία.  Για αυτό το λόγο και όχι για προσωπική διαφήμιση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μου (δυστυχώς αυτή του σχολείου δεν είναι επικαιροποιημένη) https://iliasguvelis.blogspot.com/ για να ενημερώνεστε για θέματα του σχολείου.


Με εκτίμηση

Ηλίας Ν. Γουβέλης

Δ/ντης 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΔΡΟΜΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ



ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Μετά την τεχνική ανάλυση της τεχνικής των δρομέων ταχύτητας και των φάσεων της εκκίνησης ήρθε η ώρα της εφαρμογής. Θα πατήσετε στο σύνδεσμο  basic drills για να παρακολουθήσετε ενα βίντεο του You Tube σχετικά με βασικές ασκήσεις ανάπτυξης σωστής τεχνικής για τους δρόμους ταχύτητας.



ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ


Το σενάριο του μαθήματος αναπτύσσεται με τη χρήση comics.


Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΔΡΟΜΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

«Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι πείραμα»






«Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι πείραμα»
Εν΄όψει  της επανέναρξης των σχολείων και των αλλεπάλληλων εγκυκλίων που την συνοδεύουν θα ήθελα να πω τα εξής:
Η "μόρφωση" είναι θεμελιώδης έννοια ως "συνάντηση¨που πραγματοποιείται ανάμεσα στα μορφωτικά αγαθά και στον αναπτυσσόμενο άνθρωπο και σημαίνει "το άνοιγμα του ανθρώπου στον κόσμο (στην πραγματικότητα) και το άνοιγμα του κόσμου στον άνθρωπο" (W.Klafk).
Και η μόρφωση για να συναντηθεί με τον άνθρωπο χρειάζεται καλούς εκπαιδευτικούς να τη μεταφέρουν. Μια κοινωνία λοιπόν που μέμφεται τους εκπαιδευτικούς που διαθέτει κιαι τους απαξιώνει, έχει δυστυχώς συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μια μηντιακή επίκληση και όχι πρωτεύον κοινωνικό αγαθό υψίστης σημασίας. 
Οι εκπαιδευτικοί είμαστε δημόσιοι λειτουργοί και ως εκ’ τούτου δρούμε όχι κατά βούληση αλλά στο πλαίσιο κανόνων, νόμων και διαδικασιών. Δεν είμαστε όμως μηχανικά υποκείμενα ρομποτικών εντολών. Το πρώτο κριτήριο αξιολόγησης ενός εκπαιδευτικού εκτός από τη γνώση του διδακτικού του αντικειμένου πρέπει να  είναι η ευρύτητα της σκέψης του και η κριτική του ικανότητα. Κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να αποδώσει στηριζόμενος σε άβουλους εκπαιδευτικούς άθυρμα των εξελίξεων.
 Ο εκπαιδευτικός για να είναι συνεπής απέναντι στο λειτούργημά του πρέπει να ενεργεί με συναίσθημα  και αίσθημα ευθύνης. Μόνο τότε είναι χρήσιμος για το κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό πρέπει να κρίνεται αυστηρά. Η πολιτεία ωστόσο  οφείλει να του εξασφαλίζει τα μέσα και να του παρέχει τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας προκειμένου να ανταποκρίνεται σ’ αυτό του το καθήκον.
Οι αλλεπάλληλοι εγκύκλιοι του υπουργείου που αλλάζουν ύφος ανάλογα με την περίπτωση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και λόγους απόδοσης  ευθυνών, δεν βοηθούν στη διαμόρφωση του απαραίτητου  κλίματος εμπιστοσύνης. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ύφος  είναι αυστηρότατο σχεδόν απειλητικό. Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις  που χρειάζεται ουσιαστική καθοδήγηση, το ύφος παραπέμπει στην περίφημη «δημιουργική» ασάφεια. Έτσι οδηγούμαστε σε  τραγελαφικές καταστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής της «δημιουργικής» ασάφειας είναι και η τροπολογία που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της 7/5 προς 8/5/2020 στη βουλή  και αφορά την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανείς δεν έχει αντίρρηση ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί εκπαιδευτική πρακτική παγκοσμίως. Το e-learning όμως απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό καλές υποδομές και υποστηρικτικά εργαλεία. Χρειάζεται για να αποδώσει πολύ καλή προετοιμασία από πλευράς του εκπαιδευτικού και πολύ χρόνο να οργανωθεί. Αυτό που πέτυχαν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ουσιαστικά απροετοίμαστοι χωρίς την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποστήριξη μάλλον χαρακτηρίζεται ως κατόρθωμα  παρά ως τεμπελιά.
 Είναι, όμως, άλλο πράγμα η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία που ο εκπαιδευτικός διδάσκει τους μαθητές του διαμέσου του υπολογιστή του και εντελώς άλλο η απ’ ευθείας αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη. Όποιος το σκέφτηκε αυτό έχει πλήρη άγνοια του όρου τάξη. Τάξη πρώτα απ’ όλα σημαίνει σχέση, σημαίνει δέσμευση, σημαίνει γραπτό και άγραφο συμβόλαιο λειτουργίας μεταξύ διδάσκοντα και διδασκομένων, σημαίνει πρώτα και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη. Η ποιότητα της σχέσης μαθητή δάσκαλου κάνει τη διαφορά. Η αποτελεσματικότητα  της διδασκαλίας εξαρτάται από την ποιότητα αυτής της σχέσης και όχι από το αντικείμενο, τη διδακτέα ύλη, το θέμα ή τον τρόπο διδασκαλίας ή και το υποκείμενό της.
 Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μυσταγωγία, με τα μυστικά της αν θέλετε που είναι όμως τόσο αναγκαία για την λειτουργία της. Όλα αυτά, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι σε δημόσια θέα. Τι θα πει καταγράφονται ή δεν καταγράφονται; Είναι σαν να λέμε δεν έχουμε πρόβλημα με τη ζωντανή αναμετάδοση οικογενειακών μας στιγμιότυπων αρκεί αυτά να μη βιντεοσκοπούνται.
Η θέση αυτή δεν σημαίνει ότι είμαι εναντίον της καταγραφής υποδειγματικών διδασκαλιών ακόμα και με την παρουσία μαθητών με την προϋπόθεση ότι αυτοί και οι κηδεμόνες τους  συναινούν. Η διαδικασία αυτή και  καινοτόμα είναι και πολύ χρήσιμη. Είναι όμως σεμιναριακού τύπου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει καθημερινή πρακτική.
Επίσης σε συνδυασμό με το δικαίωμα αποχής από την εκπαιδευτική διαδικασία, που δίνει η πολιτεία με την προσκόμιση ΥΔ, εγείρονται και άλλα ζητήματα. Με τη ζωντανή κάλυψη του μαθήματος, τα παιδιά που οι γονείς τους προσκομίζουν ΥΔ και απέχουν από τα μαθήματα, βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που βρίσκονται στο σχολείο και συμμετέχουν σε μια διαδικασία υψηλού ρίσκου. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα  παιδιά αυτά θα  μείνουν ακάλυπτα. Ίσα ίσα με τις δυνατότητες της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και με την επικοινωνία με τους διδάσκοντες καθηγητές μέσω mail μπορούν να παρακολουθούν αδιαλείπτως την πορεία του τμήματός τους.
Για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω είμαι εναντίον στην απευθείας κάλυψη των μαθημάτων μέσα από την τάξη. Η θέση αυτή είναι θέση αρχής και δεν πηγάζει από κανένα φοβικό σύνδρομο. Η στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας  άλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας συνηγορεί  σ΄αυτό.
Πιστεύω  ότι οι εκπαιδευτικοί  των σχολείων  θα μεριμνήσουν ώστε να  εφαρμοστούν   τα μέτρα υγιεινής όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ παρόλο που αυτά σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν το ρόλο τους και την ιδιότητά τους.  
Με εκτίμηση
Ηλίας Ν. Γουβέλης

Δ/ντης 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΣ

Ο Στέλιος Ράμφος είναι Έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας.  Έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία και θεωρείται σημαντικός Έλληνας στοχαστής. Συχνά τοποθετείται για θέματα επικαιρότητας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του διατυπώνει τις απόψεις του για την περίοδο του περιορισμού λόγω του convid-19 .

ΓΙΩΤΑ ΓΟΥΒΕΛΗ

                                                                                                                                                                                                                      Σχετικάμε τη συγγραφέα:
Η Γιώτα Γουβέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι. Μετά τα μαθητικά της χρόνια πήγε στην Αθήνα όπυ ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού τμήματος του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθήνας με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική.......

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εξ' αποστάσεως σύγχρονης διδασκαλίας.27/04/2020-01/04/2020

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Γεια σας και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Από τη Δευτέρα επανερχόμαστε στην "κανονικότητα" με το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της εξ' αποστάσεως σύγχρονης διδασκαλίας. Πατήστε πάνω στη λέξη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για να ανοίξει. Στην πλατφόρμα της e-class θα βρείτε το υλικό των καθηγητών του σχολείου για την ασύγχρονη.
Από εδώ και στο εξής στο blog που επισκεφτήκατε θα βρίσκεται πληροφορίες που αφορούν το σχολείο.
Ο Δ/ΝΤΗΣ

Οι πέντε πρωθυπουργοί




Το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου την χρονιά 2018-19 συνεργάστηκε με το preject "Messolonghi By Locals" με σκοπό την καταγραφή και διάδοση της ταυτότητας του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους πολίτες. Έτσι πήρε μέρος στην ενότητα "Ιστορία" με θέμα τους πέντε (5 ) πρωθυπουργούς της Ελλάδος. Έξι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου μαζί με τους καθηγητές τους έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην καταγραφή της ταυτότητας του Μεσολογγίου και δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους στην οποία μοιράζονται τη γνώση τους για τους πέντε (5 ) πρωθυπουργούς της πόλης του Μεσολογγίου. 

Εγκαίνια νέου σχολείου

  
Το πληρέστερο και πιο καλαίσθητο σχολείο στο νομό. Ο "πόθος" διδασκόντων και διδασκομένων. Το σχολείο είναι μια προίκα της κοινωνίας και ως τέτοιο πρέπει να υπάρχει στο μυαλό όλων. Η φροντίδα του και η εξέλιξή του  πρέπει να είναι μέλημα της πολιτείας, των εργαζομένων σ' αυτό και γενικότερα των δημοτών. Οτιδήποτε "πληγώνει" το σχολείο βάζει φρένο στις προσδοκίες όλων μας για ένα καλύτερο αύριο, με ανθρώπους επιστημονικά και κοινωνικά μορφωμένους και ευαίσθητους. Χρέος όλων είναι να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Roger Federer η έμπνευση

Roger Federer 
Αναφέρομαι στο Roger Federer όχι για να προσθέσω ένα επιπλέον εγκώμιο για τα τεράστια αθλητικά του επιτεύγματα. Αναφέρομαι στο Roger Federer από κοινωνική-κοινωνιολογική σκοπιά. Γιατί είναι μια προσωπικότητά με υψηλούς συμβολισμούς.
Πρώτα απ' όλα δίνει διαστάσεις στο άθλημα που υπηρετεί πέρα από τις αριθμητικά μετρήσιμες. Προκαλεί στο θεατή που τον παρακολουθεί συναισθήματα ευεξίας. Προσφέρει με τη χάρη και την αρμονία των κινήσεών του  τόσο μεγάλη ευφορία στoυς θαυμαστές του που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι  συμβάλει στην ψυχική τους ανάταση. Έχει εκείνη τη μαγική επιρροή που έχουν όλοι οι "μαέστροι" στο είδος τους και που δεν εξηγείται παρά μόνο με την επίκληση μεταφυσικών παραγόντων.

Έχει όμως επιπροσθέτως μια τόσο δομημένη προσωπικότητα που σου αφαιρεί κάθε διάθεση κριτικής. Οι απανταχού αμφισβητίες μένουν στην περίπτωσή του τόσο άοπλοι που το μόνο ψεγάδι που εντοπίζουν είναι ότι είναι αψεγάδιαστος.
Είμαι λοιπόν και εγώ θαυμαστής του αθλητή, του ανθρώπου, του φιλάνθρωπου. Θεωρώ την περίπτωσή του κορυφαίο σημείο αναφοράς,για τον άνθρωπο που τα κατέκτησε όλα και νιώθεις ότι θα έρθει να χτυπήσει την πόρτα σου την επόμενη μέρα για να πιείτε μαζί ένα καφέ.

Στάση ζωής

           "Η ζωή είναι 10% αυτό που συμβαίνει και ένα 90% πώς αντιδράς σε αυτό"
Η στάση ζωής είναι πιο σημαντική  από τα γεγονότα , πιο σημαντική από το παρελθόν, την μόρφωση, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Οι στάσεις που επιλέγουμε είναι πιο σημαντικές από όσα μπορεί να σκέφτονται, να λένε ή να κάνουν οι άνθρωποι, πιο σημαντικές από την εμφάνιση, τα χαρίσματα ή τις κοινότητες.
           Η στάση ζωής μπορεί να χτίσει ή να γκρεμίσει μια εταιρία, ένα ναό, ένα σπίτι. Οι στάσεις μας διαμορφώνουν τα αισθήματά μας, τα πιστεύω και τις συμπεριφορές μας. Και μπορεί να φαντάζουν αδιάφορες μερικές φορές, αλλά έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Τα γεγονότα συμβαίνουν είτε το θέλουμε είτε όχι και δεν έχουμε πάντα έλεγχο πάνω τους.
Για άλλους. Η σκληρή πραγματικότητα δεν είναι αποδεκτή και αυτοί είναι οι πιο αξιοθαύμαστοι που θα φτάσουν στο τέλος να πετύχουν τα στόχο τους. Γιατί; Επειδή αναγνωρίζουν ότι έχουν πάντα την επιλογή να διαλέξουν στάση. Έχουν θετική νοοτροπία. Ξέρουν ότι μπορούν να διαλέξουν τον τρόπο που θα αντιδράσουν σε ό,τι συμβαίνει σε  ό,τι θα συμβαίνει αλλά και σε ό,τι έχει ήδη διαδραματιστεί στη ζωή τους. Και έτσι ελέγχουν τα αισθήματά τους και ξεπερνάνε τα εμπόδια.
Λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω παραδείγματα:

  1. Ο  Jim Carrey παράτησε το σχολείο στην ηλικία των 15 ετών για να στηρίξει την οικογένειά του και για κάποιο διάστημα ήταν άστεγος, μένοντας σε τροχόσπιτο. Όταν αποφάσισε να γίνει κωμικός, τίποτα από όσα είχε περάσει και περνούσε ακόμα δεν στάθηκαν εμπόδιο στο όνειρό του.
  2. Η Bethany Hamilton έχασε το χέρι της στη ηλικία των 13 ετών από επίθεση καρχαρία. Ένα μήνα αργότερα ξανανέβηκε στη σανίδα του surfing και δυο χρόνια μετά κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία των γυναικών του πρωταθλήματος
  3. Ο Benjamin Franklin παράτησε το σχολείο στη ηλικία των 10 γιατί οι γονείς του δεν είχαν χρήματα να τον στηρίξουν. Αυτό όμως δεν τον σταμάτησε από το όνειρό του να μορφωθεί.
  4. Ο Richard Branson έχει δυσλεξία, οι βαθμοί του στο σχολείο ήταν χαμηλοί, αλλά η επιτυχία του μεγάλη…
  5. Η πρώτη νουβέλα του Stephen King απορρίφθηκε από όλους τους εκδοτικούς οίκους. Η γυναίκα του, όμως, τον έπεισε να μην τα παρατήσει, ανέκτησε το χειρόγραφο και τον πίεζε συνεχώς να το τελειώσει και να ξαναπροσπαθήσει. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 350 εκατομμύρια παγκοσμίως.
  6. Η Oprah Winfrey γέννησε στα 14 της, έχασε το παιδί της και έφυγε από το σπίτι. Την κακοποιούσε συστηματικά ο ξάδερφός της, ο θείος της και ένας οικογενειακός φίλος. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Και δείτε πόσα κατάφερε!
  7. Ο Thomas Edison σύμφωνα με καταγεγραμμένες πληροφορίες, απέτυχε τουλάχιστον 1000 φορές μέχρι να φτιάξει την πρώτη λάμπα. Φανταστείτε να το είχε βάλει κάτω. Θα μιλούσαμε σήμερα για ένα κόσμο χωρίς λάμπες, μπορείτε να το φανταστείτε;
  8.  H Kriss Karr Διαγνώστηκε με καρκίνο στην ηλικία των 32. Αντί να το βάλει κάτω εκείνη διάλεξε να παλέψει μα την ασθένεια. Έγραψε για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής βασισμένο στη υγιεινή διατροφή και έγινε πασίγνωστη για τα βιβλία αυτοβοήθειας που κυκλοφόρησε.
  9. Ο Franklin Roosevelt  έμεινε ανάπηρος από τη μέση και κάτω στα 39 του χρόνια. Αυτό δεν τον εμπόδισε από το αναλάβει την ηγεσία της χώρας του.
  10. Η Charlize Theron στη ηλικία των 15 είδε την ίδια της τη μητέρα να πυροβολεί τον αλκοολικό πατέρα της από άμυνα. Κι όμως αυτή η δυσάρεστη εμπειρία δεν την εμπόδισε να γίνει η πρώτη Νοτιοαφρικάνα ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο τηα Ακαδημίας.


      Τα παραδείγματα είναι άπειρα και δεν σταματάνε στους διάσημους. Μικροί καθημερινοί ήρωες ανάμεσά μας, άνθρωποι που γνωρίζουμε και έχουμε ακούσει την ιστορία τους, εμείς οι ίδιοι καμιά φορά, είμαστε το ζωντανό παράδειγμα της ισχυρής θέλησης, της δύναμης να επιβληθούμε στα προβλήματά μας και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.
Είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας για τις επιτυχίες μας και τις αποτυχίες μας. ‘Άλλωστε, η αποτυχία δεν είναι παρά ακόμα μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επιτυχίας. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα πάντα, αλλά σίγουρα έχουμε την επιλογή πώς να αντιδράσουμε σε ‘ό,τι συμβαίνει.
«Εγώ είμαι υπεύθυνος. Μπορεί να μην είμαι σε θέση να εμποδίσω τα χειρότερα να συμβούν, αλλά είμαι υπεύθυνος για τη συμπεριφορά μουαπέναντι στις φοβερές ατυχίες που σκοτεινιάζουν τη ζωή. Κακά πράγματα συμβαίνουν, όντως. Τ ο πώς ανταποκρίνομαι σε αυτά καθορίζει το χαρακτήρα μουκαι την ποιότητα της ζωής μου.Μπορώ να επιλέξω να κάθομαι σε μια αδρανή θλίψη, ακινητοποιημένος από τη βαρύτητα της απώλειας ή μπορώ να επιλέξω να σηκωθώ από τον πόνο και να εκτιμήσω το πιο πολύτιμο δώρο της ζωής την ίδια τη ζωή». 
Walter Anderson

Εξ' αποστάσεως διδασκαλία


ΕΞ' ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

         Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις και στην αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη. Ξεκινάμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της αυτονομίας και της μεγαλύτερης ευελιξίας των σχολικών μονάδων, οι Διευθυντές των σχολείων διαμορφώνουν το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί από κάθε εκπαιδευτικό είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά: • Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά. • Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο). Το Υπουργείο θα συνεχίσει να διερευνά και άλλες μεθόδους και εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τη βέλτιστη παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας στους μαθητές. Η επιλογή των εκάστοτε μεθόδων και εργαλείων γίνεται με γνώμονα ιδίως τις ποιοτικές και τεχνικές προδιαγραφές τους, και ειδικότερα την ασφάλεια, την τεχνική δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης του μέγιστου αριθμού χρηστών και το φιλικό περιβάλλον εγκατάστασης και χρήσης, καθώς και την εμπειρία από την επιτυχή εφαρμογή τους – για ανάλογο σκοπό και σε αντίστοιχη κλίμακα – σε άλλες χώρες.

2 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΥΚΕΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

          Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες οδηγίες για τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά σχολεία της χώρας. Γενικά: Αναφορικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές τους. Η πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί από αύριο Δευτέρα 16 Μαρτίου για τη Γ΄ Λυκείου, που έχει προτεραιοποιηθεί λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα ακολουθήσουν οι λοιπές τάξεις. Στόχος δεν είναι η κάλυψη της διδακτέας ύλης, αλλά η συνέχιση της επαφής των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία. Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα, έτσι ώστε να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της. Για το λόγο αυτό οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη. Συγκεκριμένα: Ο/η Διευθυντής/ντρια όλων των τύπων Λυκείου θα οριστεί υπεύθυνος ομάδας υποστήριξης, η οποία θα αποτελείται από τον ίδιο και από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες (π.χ. εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86, επιμορφωτής Β’ επιπέδου ΤΠΕ κτλ.), για να προσφέρει υποστήριξη στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου (πρώτη γραμμή υποστήριξης). Η ομάδα υποστήριξης, καθώς και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου, θα λάβουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (email): • Ένα ατομικό σύνδεσμο (link) εγκατάστασης της εφαρμογής Webex Meetings ο οποίος θα σταλεί από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ (ηλεκτρονική διεύθυνση webex_comm@webex.com). • Σαφείς οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, ο κάθε εκπαιδευτικός ολοκληρώνει την εγκατάσταση της εφαρμογής και αποκτά την ατομική του ψηφιακή τάξη διδασκαλίας. Αυτή η ψηφιακή τάξη αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό, προσωπικό σύνδεσμο του κάθε εκπαιδευτικού. Σημειώνεται ότι αυτός ο σύνδεσμος θα χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με αυτόν ο εκπαιδευτικός θα προγραμματίζει με τους μαθητές του το κάθε μάθημα. Ειδικά η ομάδα υποστήριξης θα λάβει επιπλέον οδηγίες εγκατάστασης και της εφαρμογής Webex Teams. Μέσω της εφαρμογής αυτής η ομάδα υποστήριξης του σχολείου θα επικοινωνεί με την Κεντρική Ομάδα Τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου, η οποία θα προσφέρει υποστήριξη, υπό τη γενικότερη ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας (δεύτερη γραμμή υποστήριξης). Στη συνέχεια, ο/η Διευθυντής/ντρια αναλαμβάνει να συντονίσει την επικοινωνία του κάθε εκπαιδευτικού με τους μαθητές του, μετά από ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων (βλ. 3 φόρμα ενημέρωσης παρακάτω). Ο/η εκπαιδευτικός, με τη σειρά του, αποστέλλει το σύνδεσμο της προσωπικής του ψηφιακής τάξης στους μαθητές του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα μαθήματα πατώντας απλώς τον αντίστοιχο σύνδεσμο, χωρίς να απαιτείται η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Πρώτο βήμα: Α. Έναρξη Εφαρμογής: Δευτέρα 16 Μαρτίου, ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Ο σύνδεσμος εγκατάστασης και οι οδηγίες αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση των μελών της ομάδας υποστήριξης έως 10.00 π.μ. Θα δοθεί εύλογος χρόνος ενεργοποίησης των λογαριασμών σύμφωνα με τις οδηγίες, για την εξοικείωση με το περιβάλλον της πλατφόρμας. Β. Πρώτη Τηλεδιάσκεψη Κεντρικής Ομάδας Τηλεκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ με Ομάδες Υποστήριξης: Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των ομάδων υποστήριξης των σχολείων από την Κεντρική Ομάδα Τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου, μέσω της ίδιας της πλατφόρμας που θα χρησιμοποιείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τo Webex Meetings. Στόχος είναι η περαιτέρω κατανόηση της διαδικασίας, έτσι ώστε από Τρίτη 17 Μαρτίου να ξεκινήσει η άμεση εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις περιοχές αυτές, αφού λάβουν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ατομικό σύνδεσμο και οδηγίες εγκατάστασης. Γ. Κέντρο Εξυπηρέτησης (Help Desk): Στις περιπτώσεις που οι ομάδες υποστήριξης αδυνατούν να επιλύσουν κάποιο ζήτημα, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης της Κεντρικής Ομάδας Τηλεκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ μέσω της εφαρμογής Webex Teams. Όπως προαναφέρθηκε, οι ομάδες υποστήριξης θα λάβουν δεύτερο ηλεκτρονικό μήνυμα με τις οδηγίες εγκατάστασης της εφαρμογής Webex Teams. Το Υπουργείο θα θέσει σε λειτουργία και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης εντός εβδομάδας. Δεύτερο βήμα: Από Τρίτη 17 Μαρτίου και σταδιακά, θα αποστέλλονται με τον ίδιο τρόπο σύνδεσμοι και οδηγίες σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Καθ’ όλη την επόμενη εβδομάδα, σταδιακά ανά νομό, θα δημιουργούνται ομάδες υποστήριξης σε κάθε Λύκειο με την ανάλογη διαδικασία. Οι ομάδες αυτές, με τη σειρά τους, θα καθοδηγούν και θα διευκολύνουν τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς στην εγκατάσταση και χρήση της ψηφιακής τους τάξης. Επισημάνσεις: 1) Παρακαλούμε να παρακολουθείτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για τη συνεχή ενημέρωσή σας. 2) Κατ’ εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019, θα θέλαμε) σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας από το Ελληνικό Δημόσιο όπως εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας. Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας λόγω της ιδιότητά σας ως Διευθυντών, Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων και νομίμων αναπληρωτών τους καθώς και ως εκπαιδευτικών και της σχέσης σας με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τις 4 κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 και την απαγόρευση διδασκαλίας με φυσική παρουσία. Τα ως άνω δεδομένα θα κοινοποιηθούν σε συνεργαζόμενους με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η ως άνω απαγόρευση, και εν συνεχεία θα διαγραφούν από τους εν λόγω παρόχους. Έχετε δικαίωμα να λάβετε επιβεβαίωση για το κατά πόσον ή όχι προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία. Σε περίπτωση που τα προσωπικά σας δεδομένα υφίστανται επεξεργασία, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα, λήψης αντιγράφου αυτών, διόρθωσης ανακριβειών, συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων, διαγραφής προσωπικών δεδομένων, διακοπής της επεξεργασίας τους, λήψης τους σε δομημένη, κοινώς χρησιμοποιούμενη και αναγνωρίσιμη από μηχανήματα μορφή, διαβίβασής τους σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, διαβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους για σκοπούς εμπορικής προώθησης. Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από το Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα σχετικά δικαιώματά σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας (e-mail επικοινωνίας gengram.abe@minedu.gov.gr). 3) Ο Διευθυντής αναλαμβάνει να ενημερώσει όλους τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές σχετικά με την επεξεργασία της ηλεκτρονικής τους διεύθυνσης (email) αποκλειστικά από το σχολείο και αποκλειστικά για τον σκοπό της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κοινοποιώντας τους την παρακάτω φόρμα: 5 Κατ’ εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019, θα θέλαμε) σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας από το Ελληνικό Δημόσιο όπως εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας. Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας λόγω της ιδιότητά σας ως μαθητών ή/και γονεών ή κηδεμόνων και της σχέσης σας με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 και την απαγόρευση διδασκαλίας με φυσική παρουσία. Έχετε δικαίωμα να λάβετε επιβεβαίωση για το κατά πόσον ή όχι προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία. Σε περίπτωση που τα προσωπικά σας δεδομένα υφίστανται επεξεργασία, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα, λήψης αντιγράφου αυτών, διόρθωσης ανακριβειών, συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων, διαγραφής προσωπικών δεδομένων, διακοπής της επεξεργασίας τους, λήψης τους σε δομημένη, κοινώς χρησιμοποιούμενη και αναγνωρίσιμη από μηχανήματα μορφή, διαβίβασής τους σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, διαβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους για σκοπούς εμπορικής προώθησης. Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από το Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα σχετικά δικαιώματά σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας (e-mail επικοινωνίας gengram.abe@minedu.gov.gr). 

6 2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αναφορικά με την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, όπως τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ), μάθημα και ενότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ψηφιακές τάξεις (π.χ. e-class ή e-me) για την ασύγχρονη ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, ασκήσεων και οδηγιών προγράμματος διδασκαλίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί κωδικούς Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (οδηγίες στη σελίδα 8).








Είσοδοςστον ιστότοπο https://dschool.edu.gr/

Κάνετε κλικ στα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία. 
 Κάνετε κλικ στην τάξη σας, ή το αντικείμενο που θέλετε να αναζητήσετε.
 Κάνετε κλικ σε ένα βιβλίο και ανοίγει σε νέα σελίδα. 
 Πάνω δεξιά υπάρχει η λίστα με τα περιεχόμενα, σε drop down μενού, το οποίο σας δείχνει τις διαθέσιμες ενότητες.



Αφού επιλέξετε το κεφάλαιο, εμφανίζεται το κείμενο με εικονίδια (π.χ. τα παραπάνω) ή ενσωματωμένους συνδέσμους, πάνω στους οποίους μπορείτε να 7 πατήσετε προκειμένου να μεταβείτε σε επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό (ασκήσεις, προσομοιώσεις, πολλαπλές πηγές). Β) Φωτόδεντρο: Οδηγίες χρήσης 

 Εισέρχεστε στον ιστότοπο https://dschool.edu.gr/


Κάνετε κλικ Φωτόδεντρο (aggregator). 
Το διαδραστικό υλικό του συσσωρευτή είναι οργανωμένο σε θεματικές περιοχές. 
 Επιλέγετε την θεματική περιοχή που σας ενδιαφέρει και εμφανίζεται όλο το διαθέσιμο υλικό ή πληκτρολογείτε λέξεις κλειδιά από την μπάρα αναζήτησης. 
Επιλογή εκπαιδευτικής βαθμίδας: Αναζητάτε το διαδραστικό υλικό ανάλογα τα με φίλτρα που σας ενδιαφέρουν (από τις επιλογές που βρίσκονται στα αριστερά της σελίδας), ή αναζητώντας με λέξεις κλειδιά στη μπάρα αναζήτησης στο πάνω μέρος της σελίδας. 
 Μόλις βρείτε το υλικό που σας ενδιαφέρει, πατάτε επάνω στον τίτλο και μεταβαίνετε σε νέα σελίδα.  Πατάτε πάνω στο εικονίδιο και ξεκινάει η δραστηριότητα (βίντεο, προσομοίωση, οπτικοποίηση, πείραμα, άσκηση, εκπαιδευτικό παιχνίδι, κλπ.). 


Γ) Αίσωπος: Οδηγίες χρήσης εκπαιδευτικού για υπάρχοντα εκπαιδευτικά σενάρια • Εισέρχεστε στον ιστότοποhttp://aesop.iep.edu.gr/




Πατάτε στο εικονίδιο «ΨΗΦΙΑΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ». 
Επιλογή μαθήματος και βαθμίδας: Αναζητείτε το σενάριο που σας ενδιαφέρει, χρησιμοποιώντας τα φίλτρα που φαίνονται στην αριστερή πλευρά της σελίδας, ή κάνοντας αναζήτηση με λέξεις κλειδιά στην μπάρα αναζήτησης που βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας. 

 Επιλέγετε το σενάριο που σας ενδιαφέρει (π.χ. το πρώτο «Ας φτιάξουμε μια ιστορία ωραία με τον Αίσωπο παρέα»).



          Οδηγείστε στην γενική περιγραφή του σεναρίου, απ’ όπου μπορείτε να μεταβείτε στις φάσεις/κεφάλαια του σεναρίου επιλέγοντάς από την κορυφή της σελίδας (βλ. την εικόνα παρακάτω).
























Μπορείτε να συμβουλεύεστε τα links στις πλευρικές στήλες.